LCD, DLP en LED beamer techniek

Momenteel zijn er drie soorten display technieken die in beamers worden toegepast:
  1. LCD: Liquid Crystal Display. Ontwikkeld door Projectavision in 1987
  2. DLP: Digital Light Processing. Een uitvinding van Texas Instruments in 1994
  3. LED: Light Emitting Diode. Als eerste op de markt door Casio in 2006

LED/Laser beamer techniek heeft de toekomst

LCD techniek
LCD-techniek
De LCD-techniek werkt middels een lichtbron, een metaaldamp lamp, spiegels, lenzen en LCD panelen. Het licht wordt door spiegels en lenzen opgedeeld in drie lichtstralen. Elke lichtbundel bereikt een LCD paneel. Er zijn drie LCD panelen; rood, groen en blauw (de drie primaire kleuren). Een XGA LCD paneel bestaat uit 1024x768 pixels. Elke pixel kan d.m.v. elektronische aansturing licht doorlaten of blokkeren. Uiteindelijk ontstaan er drie beelden in rood, groen en blauw. Deze drie beelden worden in een prisma tot één full-color beeld samengebracht.

Tot voor enkele jaren geleden kon een LCD paneel 'pixel-defect' vertonen. Dat is nu niet meer het geval. LCD techniek is tegenwoordig een goede techniek.

De LCD-techniek kent slechts één nadeel: voor de koeling wordt de luchtinlaat gefilterd met een stoffilter. Als deze niet tijdig schoongemaakt wordt, dan raken de LCD panelen vervuilt. Deze zijn lastig (en dus kostbaar) te reinigen. Het effect is (stof)spikkels in het beeld.
LED techniek
LED (Laser hybride) techniek
Er zijn twee type te onderscheiden: LED beamers met 100% LED als lichtbron. Deze beamers passen in je binnenzak maar hebben helaas nog een beperkte lichtopbrengst. Gemiddeld rond de 200 ansilumen. Het tweede type LED beamer is met een hybride techniek van LED en laser. De rode en blauwe LED's zorgen voor de juiste kleur licht en een blauwe laser zorgt na filtering voor een grote hoeveelheid groen licht. Het gekleurde licht bereikt uiteindelijk een DLP chip die voor de juiste pixel belichting zorgt. De levensduur van deze hybride lichtbron is ongeveer 20.000 branduur.
DLP
DLP-techniek
De DLP-techniek kent eveneens een metaaldamp-lamp als lichtbron. Voor het maken van kleurenbeeld wordt gebruik gemaakt van een kleurenwiel, een DLP chip en spiegels/lenzen. Het licht gaat (in geval van 1 DLP) door een kleurenwiel met rood, groen, blauw en geel kleurenfilter. Voordat het licht de DLP chip bereikt heeft het dus al de juiste kleur. Op de DLP chip zitten (XGA) 1024x768 spiegeltjes. Deze kunnen d.m.v. elektronische aansturing zodanig gepositioneerd worden dat ze het licht doorsturen naar de lens of doorsturen naar een licht-absorber. Hierdoor ontstaat een beeld met per pixel een bepaalde hoeveelheid of zelfs geen licht.

In het begin was de DLP techniek nog niet geschikt voor (snelle) videobeelden. Het beeld was te traag. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Momenteel zitten er geen nadelen meer aan een DLP beamer. De marktverhouding is dan ook 80% DLP en 20% LCD.

Een 'nadeel' van LCD en DLP beamers is de 'beperkte' levensduur van de metaaldamp lamp. Dit is meestal 2000 tot 4000 branduur. Hoewel er tegenwoordig ook eco-smart beamers komen die tot 8000 uur kunnen draaien.
BeamerRent
Verhuur professioneel beeld en geluid

NAW-gegevens

Zwinderen
24/7 service
KVK Meppel
0524-291526
06-51108032
280.42440


Voor mail, klik op de button
Contact Us

SOCIAL MEDIA

Stacks Image 43441
Stacks Image 43444
Stacks Image 43447